Koji tip bicikla?

Jynx

Kaži mi kakvo biciklo voziš pa ću ti reći kakav si! I zaista, dovoljno je da samo bacimo pogled na nečije biciklo pa da saznamo nešto o njegovom karakteru: pedantan, sportista, avanturista, ekstrem, traljav, hm dedo sa herkulesom... 

Kod kupovine novog bicikla prva nedoumica se javlja kod odabira tipa bicikla. Da li će to biti mountain bike (brdsko biciklo), road racing (cestovni trkač), treking, hibrid ili cross (bicikli za grad i okolicu), touring (za daleka putovanja) ili možda BMX, Cruiser ili nešta drugo? Iako bicikli unazad 100-tinjak godina izgledaju gotovo isto, truhli kapitalizam ne miruje: stalno nas zasipaju novim modelima, čak i tipovima bicikla. Tako pored uobičajenih bicikla imamo npr. kopije Harley Davidson motora - ovaj put na pogon pedalama (Schwinn StingRay), Triatlon bicikle, one koji se voze sa nogama naprijed iz gotovo ležećeg položaja... - sve to pravi konfuziju kod kupaca. Oni koji nemaju problema sa novcem jednostavno kupe par modela za svaku prigodu. Smatram da večina čitalaca ovih redova i nije baš u takvoj prilici, tako da izbor SAMO jednog bicikla dolazi u obzir. Znači, trebamo jedno biciklo za sve? 

Preporučujem BRDSKI bicikl čak iako se uopšte ne namjeravamo voziti van grada! Navešću samo neke od razloga: kod nas ne postoje biciklističke staze, ceste su pune rupa, ivičnjaci su visoki i oštri - rijetko prilagođeni dvotočkašima... Sve to uzrokuje jaka naprezanja i udare po konstrukciji rama, i neizbježno lomove i deformacije. Brdski bicikli su po svojoj namjeni - vožnji po bespućima i lošim terenskim putevima upravo konstruisani da izdrže više torture od ostalih! Ram, točkovi, ležajevi, pogonska grupa, mjenjači, kočnice - će raditi duže i bolje po našim balkanskim stazama i bogazama na brdskim biciklima nego na nekim drugim! Daleko su holandske i skandinavske biciklističke staze sa semaforima i ostalim čudesima! Ako baš bolujete za treking biciklima, 28 inčnim točkovima, i sl. neka felge obavezno budu sa duplim zidom a nabe neke od kvalitetnijih. Gume što deblje: 700X45 ili makar 700X40. 

Mnogi izbjegavaju brdske bicikle zbog banalnih razloga: nemaju blatobrana i svjetala, nemaju gepek, imaju sportsko i neudobno sjedište (večina njih se zaista i prodaje tako!) i sl. Za malo novca možemo dokupiti sve to i zaista dobiti "zvijer u jagnjećoj koži". Odabirom odgovarajučih guma: od 26X1,50 (ili čak 26X1,00!) slick cestovne gume do 26X2,35 (ili X2,50 ili 2,60) sa grubim terenskim profilom predstavljaju krajnosti upotrebe. U prvom slučaju cestovni trkač, u drugom kralj blatnjavih gudura i nedirnute divljine - između toga čitavo mnoštvo guma za manje ili više specifičnu namjenu. Vidi gume! 

servis btn parlax

NAJNOVIJI PROIZVODI

kartice2.jpg

footer logo15

KONTAKT

 

Prodajni centri i servis uvijek je dostupan za vas.

 

Holiday Inn: +387 (0)33 209 648

Ilidža: +387 (0)33 625 243

Mostar: + 387 (0) 36 316 620

 

Email: info@ciklocentar.com

www.ciklocentar.com

 

FACEBOOK

 

YOUTUBE

 

INSTAGRAM

 

designer17